Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz,  Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Hukuk Fakültesi öğrencileri ile bir araya geldi ve söyleşi gerçekleştirdi.

AKÜ Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hasan Hüseyin Bayraklı ile akademisyenlerin de yer aldığı söyleşinin açış konuşmasını yapan Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Bayraklı, öğrencilerin arzuları ve istekleri doğrultusunda mesleği icra eden bürokratlarla bir araya geldiklerini söyledi.

“İnsanın torpili kendisidir”

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz hukuk öğrencilerine mesleki tecrübelerini anlattı. Hukuk ile iktisadi ve idari bilimler öğrencilerinin doğrudan aldığı ya da alacağı kararlarla; yaptığı ya da yapmadığı işlerle ülkenin geleceğini doğrudan etkilediğini söyleyen Tutulmaz, “Mühendisler ve diğer meslek grupları muhakkak aldıkları kararlarla etkiliyorlar ama bunlar görünürde değil. Görünürde olan kamu yönetiminde kamu adına söz söyleyen kişilerin verdikleri kararlar ya da uyguladıkları politikalar. Bunları yapacak olanlar da sizlersiniz. Sizleri özellikle önemsiyorum. Çünkü geleceğimiz sizlerde. 30 sene öncede bize bunu diyorlardı baktık öyle oldu. Bir ara bir baktım Türkiye’nin yönetiminde hep benim arkadaşlarım var” diye konuştu. İnsanın torpilinin kendisi olduğunu ifade eden Tutulmaz, sözlerine şöyle devam etti:

“Siz gayret edin, çalışın, hedef koyun o hedeflerinize odaklanın göreceksiniz başarılı olacaksınız. Hedefinizi iyi koyun. O hedef bazen Allah katında dua yerine geçiyor. Siz hedefinizi iyi koyun ve o hedefe odaklanın. Sadece hedef koymakla da olmuyor. İyi çalışmak gerekiyor. Allah bana şükür her makamda çalışma imkanını verdi. Bunların bir kısmı kendi isteğimizle bir kısmı görevlendirme ile olmuştur. Belki de hoşumuza gitmemiştir o görev. Ama her bulunduğumuz yerden kendi adıma büyük bir kazanımla çıkmışımdır. Buradan çıkarılacak sonuç ise yeter ki kazanım elde etmeyi kafanıza koyun. Kazanımlardan aklınıza para pul felan gelmesin. Kişisel gelişim, ülkeye hizmet anlamında verilecek imkanların, işlerin ne şekilde vatandaş için yönlendirilmesi bu tür anlamıyla kazanım.”

“Şans hazırlıklı olmaktır”

Şansın fırsat çıktığında hazırlıklı olmak olduğunu söyleyen Tutulmaz, “Ben, kendimin şanslı olduğumu söylüyorum. Niye söylüyorum? Ben köyden çıkmışım ama köyden çıkarken bir sınav vardı. Parasız yatılı sınavı vardı. Bir şans gelmiş bana hazırlıklıymışım kazanmışım gitmişim. Sonra üniversite sınavı çıkmış. Şans yine gelmiş yine hazırlıklıymışım kazanmışım. Kaymakamlık sınavı gelmiş hazırlıklıymışım kazanmışım. Demek ki hazırlıklıymışım başka makamdan başkasına ve buraya kadar gelmişim” dedi. Hayatta hangi alanda olursa olsun mutlaka fırsatın geleceğini belirten Tutulmaz, “Şans olup olmadığı size bağlı. Fırsat gelecek önünüzde sınavlar var. Hasbel kader o sınavı geçtiniz çalışma hayatında göstereceğiniz performansınız, kişiliğiniz, her şey sizin şanslı olup olmadığınızı ortaya çıkaracak. Ben bu tanıma çok itibar ediyorum. Kendi yaşadıklarımı tanımla kurguladığımda şans bu diyorum. Yoksa insanın karşısına sürekli fırsat çıkmaz o fırsatı geçersen ikinci fırsat çıkar” ifadelerini kullandı.

“Hukuk yelpazesi geniş bir alan”

Hayatın hem çok uzun hem de çok kısa olmasının kişinin bakış açısına göre değiştiğini söyleyen Tutulmaz, şunları söyledi:

“Bu hayatı kendimize çevremize, topluma faydalı nasıl geçirebiliriz? Sorusunu kendimize sormamız lazım. Bizim varlığımızın bir gayesi var. Bu gayenin dini anlamda bir karşılığı vardır. Toplumsal anlamda da karşılığı vardır. Toplumsal anlamdaki ve birazda içinde bulunduğumuz toplumun çıkarları, geleceği açısından baktığımızda bir gayemiz var. Sizler için iyi yetişmiş hukukçular olarak topluma girmektir. Sizin açınızdan birinci öncelik budur. Meselenin bir meslek ile ilgili bölümü var. Yani diyelim ki hukukun her alanına çok vakıfsınız. Ya da bir alanında uzmansınız. Olmazsa olmaz istenilen şeylerden birisi bu. Bir de bunun nasıl servis edildiği ile ilgili bölüm var. Bu da insan ilişkileri. Yani halkla ilişkiler. Bu ikisini eğer at başı götüremezsek hayatta da başarılı olmamız mümkün değil.  Meslek açısından hukuku çok iyi bilmemiz gerekir. Burada size sadece anahtar veriliyor. Yani bu anahtar bu da kapı deniliyor onu becerip açabilme yeteneğini size bırakıyor. Hukuk o kadar geniş ki hukuku yedik bitirdik diye bir şey yok. Maliye Hukuktan Ceza Hukukuna kadar öyle bir alan var ki yelpazenin bir alanından diğer alanına geçebilmek için bayağı bir emek harcamak gerekiyor. Genel anlamdaki bilgilerden özele doğru yönlenmeniz gerekir. Her şeyi bilen toplum olmaktan artık ağır ağır çıktık. Bir alanda, iki alanda daha çok uzman topluma doğru geçmemiz gerekir.”

“Toplumu iyi tanımadan iyi hukukçu olunmaz”

Hukuk biliminin kendiliğinden ortaya çıkmadığını dile getiren Tutulmaz, “Hukukun çok sosyal yönü var. Birinci sınıfta bunlar anlatılıyor. Hangi bilimlerle hangi yapılarla bağlantılarının olduğu açıklanıyor. Toplumu iyi tanımanız gerekiyor. Toplumu iyi tanımadan iyi hukukçu olmanız mümkün değil. Toplumu iyi tanımaktan kasıt şu değil. Toplumun nabzına göre şerbet verelim değil. Onların istediği gibi karar verelim değil. Hukukun evrensel ilkelerini bileceksiniz bir taraftan da toplumun kabul edilebilir ölçülerini bileceksiniz” dedi.

Başarının yolu empati

Hayatta başarılı olmanın yolunun empati yapmaktan geçtiğini belirten Tutulmaz, “Eğer empati yaparsanız bilin ki hayatta başarılı olursunuz. Karşıdaki kişiyi tanırsınız. Vatandaşı, arkadaşınızı, amirinizi, emrinizde çalışanı empati yaparsanız tanırsınız. Empati yapmazsanız bunların hiçbirini tanıyamazsınız. Çünkü ben merkezli yapı oluşur. Arkadaşlar, hayatta başarılı olabilmişsek eğer bunu başarı olarak kabul edersek en büyük rehberim empati olmuştur” şeklinde konuştu.

Söyleşi AKÜ Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hasan Hüseyin Bayraklı’nın, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz’a plaket takdim etmesiyle sona erdi.

 

 

25 Nisan 2018, Çarşamba 201 kez görüntülendi