2 Mart 2016 -Foto Galeri Sayfanın Sonundadır
Origami Ori(Kağıt) ve Gami(Katlama) kelimelerinin birleştirilmesinden oluşturulmuş Japon kültürüne ait bir sanat çeşididir. Kağıdı kesmeden ve yapıştırmadan çeşitli canlı ve cansız objeler oluşturulmasıdır. Aynı zamanda üç boyutlu düşünme yeteneği kazandırması açısından da önemlidir hatta bazı mühendislik fakültelerinde seçmeli ders olarak okutulmaktadır. Origaminin iki çeşidi vardır. Birincisi çoğunuzun aşina olduğu tek bir kağıttan yararlanılan, diğeri ise birden fazla benzer parçanın kullanıldığı ve bu parçaların birleştirilme ya da takılma yoluyla çeşitli objelerin oluşturulduğu origami türleridir. Origami çoğunlukla hobisel yönüyle ön planda olsa da esasında hayatımızdaki birçok nesneyi işlevsel olarak kullanmamızı sağlayan yönlere de sahiptir. Örneğin turistlerin şehir turlarında kullandıkları devasa haritaları yanlarında kolayca taşımalarını sağlayan ya da oy pusulalarını küçük zarflara yerleştirebilmemizi kolaylaştıran teknik de origaminin bir çeşit görünümüdür. Mektup zarflarının, kese kağıtlarının da temel mantığı da orgami uygulaması niteliği taşır. Biz de dersimizde öncelikle temel katlama ve yön esaslarını öğrendikten sonra her iki origami türüne ait çalışmalar yapacağız. Bu kadar teorik bilgi sanırım bir etkinlik dersi için fazla şimdi gelelim uygulamaya:
Öncelikle çok şanslısınız ki üniversitede olmanıza rağmen halen sizlerin sosyal ve kültürel yönden gelişmenizi destekleyen bir fakültede eğitim görmektesiniz. Hobisiz insan tek kanadı olmayan bir uçak gibidir, uçamaz. Meslek sahibi olmak bir yere kadar yeterli olsa da sınırların ötesini keşfedebilmenin yolu çok yönlü gelişmekten geçer. Bu dersin amaçlarından biri de sizlere keşfedilecek koskoca bir dünya olduğunu gösterebilmek ve kendinizi de keşfedebilmenizi sağlayacak yollar bulmanızı sağlamaktır.
Origami aslında hayatımızın içinde. Ama biz bunun ne yazık ki yeterince farkında değiliz. İşte tam da bu sebeple etkinlik dersimizde sizlerle origami yapmaya karar verdim, eğlenip öğrenirken aynı zamanda biraz farkındalık da oluşturabilmek içinJ Küçükken hepimiz kağıttan gemiler yapıp suda eridiği için yüzdüremedik, yaz güneşinin altında yelpazelerimizle serinledik, kağıttan şapkamızla ultraviyole ışınların olumsuz etkilerinden korunduk, tuzluk biberlikten kendimize ne fallar baktık da çıkmadı yaptığımız uçaklar da nedense uçmayı pek sevemediJJ Şimdi bunun bir adım ötesine geçmenin zamanı geldi.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi bünyesine yeni katılmış bir araştırma görevlisi olarak önümüzdeki süreçte şartlar elverdiğince bir arada olacağız. Bu sebeple bu derste sizleri tanıma fırsatı bulacağım. Derse katılımınız benim için çok önemli. Aynı zamanda ders boyunca bolca sohbet edeceğiz, örnek vermem gerekirse parçalı origami yapabilmenin ne kadar çok zaman ve sabır istediğini gördüğünüzde sabır ve zaman kavramları hakkında eminim ki hepinizin söylemek istediği birkaç cümle olacaktır. Ya da Japonlar için umudun simgesi haline gelmiş turna kuşlarımızı yaptığımızda geleceğe dair umutlarınızı paylaşmak isterseniz hepimiz sizleri dinliyor olacağız. Dersi işleyiş şeklimiz önce origami-kirigami- quilling hakkında 5-10 dk’lık tanıtım daha sonra ise videolar eşliğinde kendi objelerimizi yapmak şeklinde olacak. Vaktimizin sınırlılığı sebebiyle ben kendimce en temel şekilde aynı zamanda hoşunuza gidebilecek bireysel çalışmalar ve bu dersten hatıra kalmasını istediğim için gelen herkesin ortak katkısıyla oluşturulabilecek çeşitli objeler hazırladım, fotoğraflarını bilerek göndermiyorum ki azıcık da sürprizli olsunJ ki şuanda da dersin tüm içeriğini paylaşmıyorum ki gelenlerin gelmeyenlere anlatacak bir şeyleri olsuJJ Ayrıca şunu da söyleyeyim ki malzemelerimiz oldukça renkli ve eğlenceli eğer kendi hayal gücünüzü kullanarak yapmak istedikleriniz olursa hepsine açığız, yeter ki kağıtların gizemli dünyasından hayatınıza bir günlüğüne de olsa bir şeyler katabilelim aynı zamanda gündeminize birazcık sanat ekleyelim.
Nilay ERDOĞAN
Afyon Kocatepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi